Cuidem les persones que cuiden

Donem les gràcies pel reportatge que ha fet l’Obra Social de Sant Joan de Déu a unes cuidadores de la FAD:

Hi ha persones que dediquen el seu dia a dia a cuidar altres persones: hi posen temps, ganes i tota la seva voluntat per fer que la gent que cuiden se senti bé i tingui tot el que necessiti al seu abast. Ara, més que mai, són vitals però no totes poden fer la seva feina a causa de la COVID-19.

L’edat, la malaltia o altres circumstàncies poden limitar l’autonomia de les persones i crear la necessitat de rebre una atenció especial de manera transitòria o permanent. Per això, les persones en situació de dependència són especialment vulnerables davant d’aquesta crisi social i sanitària de la Covid-19, i en conseqüència, la feina que fan les seves cuidadores i cuidadors és essencial. “Hem treballat abans de l’epidèmia, treballem durant l’epidèmia i espero que puguem seguir treballant després”, explica l’Olga, una de les treballadores de la Fundació d’Atenció a la Dependència (FAD). La Montserrat, una altra de les cuidadores, explica que “la situació és molt trista i nosaltres treballant ens posem en risc. Però ho estem fent amb molt d’amor.”

La FAD ofereix persones cuidadores a domicili per tenir cura de persones usuàries i oferir formació i inserció laboral a les persones en situació de vulnerabilitat social. Però amb la crisi actual, la majoria d’aquests serveis s’han anul·lat i moltes d’aquestes persones estan perdent la feina. A més, amb les restriccions actuals, moltes de les persones en situació de dependència s’han vist aïllades als seus domicilis, residències i hospitals on estaven ingressades.

Tot i així, els treballadors i les treballadores que estan en actiu segueixen treballant ara més que mai. Les persones grans tenen un alt risc de contagi i les condicions no són òptimes. Es disposa de poc material sanitari però tal i com ha explicat la Raquel, una de les treballadores, “estan prenent totes les mesures que poden, encara que els sigui difícil.” A més, les conseqüències del virus són devastadores: “Al llarg d’aquests dies hem perdut algunes de les persones que estavem cuidant i això també ho fa més complicat”, explica l’Olga. Malgrat tot, els cuidadors i les cuidadores no perden la força per seguir atenent a qui més ho necessita. “No podem explicar gaires coses boniques d’aquests dies, l’única cosa bonica és que som aquí, al peu del canó, i que farem tot el possible per poder seguir cuidant.”